Головна » 2014 » Грудень » 7 » Де у львові можна купити долари?
17:16
Де у львові можна купити долари?

Відділення «Оксі Банк» у Львові. Продають по 100 «зелених» на руки.
У банківському відділенні на руки продають лише по 100 «зелених». Черга величезна. До операційної зали впускають по одному клієнту. Коментувати ситуацію у банку відмовляються.
Львів’янин Михайло в черзі вже 3 години. Говорить, що долари потрібні для поїздки за кордон. Проте чи вдасться купити хоча б $100  не певен, адже працівники банку не квапляться. За одну годину – з 15:00 до 16:00 – обслужили лише одного клієнта.
«Всі ми знаємо, як відбувається продаж валюти. До відділення заходить людина, приносить з собою 10 паспортів і купує долари. Решта мусить чекати за дверима на вулиці. До речі, нам тільки що повідомили, що замість 18:00 банк закривається о 16:00. Це ненормальна ситуація», – сказав Михайло.
Володимир, приватний підприємець, другий день приходить, аби купити долари.
«Звісно, я можу купити валюту на чорному ринку, але там ціна зависока – по 15 грн за долар. Якщо купуватиму в такий спосіб, то джинси, які привезу з Турчеччини, будуть коштувати 700-800 грн. Мені це не вигідно», – пояснив львів’янин.
 
«Альфа-Банк». Долар є. Продають по 230 $ на руки за встановленим Нацбанком курсом.
У відділенні електронна черга. Людей не багато. На здійснення одної валютної операції йде від 7-ми до 10-ти хвилин. Керуючий відділенням банку говорить, що цей час потрібен для ксерокопії паспортних даних, перерахунку грошей, видачі валюти та чеку.
Все лояльно. Люди є, проте тисняви немає.
 
«UniCredit Bank». Долар є. Валюту продають в еквіваленті до 3 тис. грн за курсом Нацбанку.
Не зважаючи, що це субота, перед відділенням черга. Кожен з клієнтів має свій порядковий номер. Ситуація трохи напружена.
Студентки Ольга та Катерина чекають на покупку доларів півтори години. Говорять, що черга рухається повільно, але за дві-три години можна дістатися мети.
Негативних нарікань від клієнтів не чути. Єдине, на що сподіваються люди, що долар можна буде купити і наступного тижня.
 
«Приватбанк». Доларів у продажу немає.
Коли з’явиться валюта, працівники відділення не знають. Єдине, що говорять, наразі комп’ютерна система відмовляється проводити операції щодо продажу іноземної валюти.
В той же час, серед клієнтів «Приватбанку» ходять чутки про те, що минулого тижня у відділеннях долар був. Проте після покупки валюти в еквіваленті до 3 тис. грн. гроші необхідно було одразу покласти на депозит. Чи насправді існувала така схема, працівники банку не коментують.
Неможливо купити долари і через on-line систему «Приват24». При спробі здійснити операцію клієнт отримує повідомлення: «У зв’язку з нестабільною ситуацією на валютному ринку, тимчасово обмежено продаж іноземної валюти».
Ситуацію прояснив перший заступник голови правління банку Олег Горохівський. На власній сторінці у «Facebook» він написав, що кількість валютних операцій за місяць зросла вдвічі.
«Коли операції по картах мали характер природного споживання, ми терпіли і продавали в збиток. Але продавати в збиток у промислових масштабах не збираємося», – сказав банкір і додав, ситуація стабілізується тоді, коли на валютному ринку спаде ажіотаж.
 
«Хрещатик банк». Доларів у продажу немає.
Незважаючи на заяву голови правління банку Дмитра Гриджука про те, що у них є достатньо валюти, яку придбав на аукціоні НБУ, доларів у відділенні немає. Працівники фінустанови говорять, що станом на 10 жовтня доларів у продаж не надходило, і додають: «Немає черги, немає долара».
 
«VIB» банк. Доларів у продажу немає.
Більш того, якщо ви маєте валютний депозит і хочете зняти гроші, замість доларів у банку вам запропонують… гривні. І ті – після 15 жовтня. В той же час, згідно постанови №540 Нацбанку, через банківську касу зі свого рахунку можна зняти не більше 15 000 гривень на добу в еквіваленті за офіційним курсом НБУ на одну людину.
 
Відділення «Ексімбанку», «А-банку», «Укрсиббанку», «Ощадбанку» – доларів немає.
Аби прояснити ситуацію з продажем долара, «Вголос» звернувся до начальника відділу економічної роботи та грошово-кредитних відносин управління НБУ у Львівській області Володимира Васюти.
За його словами, відсутність доларів у продажу можна пояснити тим, що останній аукціон з продажу валюти відбувався 9 та 10 жовтня. Сьогодні – 13 жовтня, отже за цей час не всі банківські відділення країни встигли отримати валюту.
Говорячи про назви та кількість фінустанов, які взяли участь в аукціоні, Володимир Васюта послався на банківську таємницю, яка гарантована законом.
Він також сказав, що кожен банк вирішує самостійно, скільки доларів продавати одній фізичній особі.
«У постанові йдеться про обмеження продажу валюти в еквіваленті до 3 тис. грн. Отож, банки самі вирішують, скільки вони будуть продавати доларів: 50, 100 або 230», – підкреслив начальник відділу.
На запитання про перевірки, банківський працівник сказав, що вони наразі є – планові та позапланові, але назвати найбільших порушників відмовився. Знову ж таки, послався на банківську таємницю. Єдине, на що вказав, порушників карають серйозно, аж до відкликання ліцензії.
Володимир Васюта також наголосив на тому, що людям потрібно, навіть, під час валютного ажіотажу не гарячкувати.
«Долари, так само як гречка і сіль, можуть зникнути в один день після невдалого інформаційного сюжету на телебаченні. Тому, звертаючись до львів’ян, хочу сказати, аби вони не панікували. Криза з часом мине. Тому важливо завжди мати тверезу голову», – підкреслив начальник відділу.
Він також згадав японський досвід, коли під час кризи 2007 року влада Японії звернулася до народу з проханням підтримати державу і здати золото. Люди повірили владі. Лише за місяць принесли до банківських установ понад 10 тон золота.
«Такий підхід говорить про високий рівень довіри до влади, якого, на жаль, в Україні, немає», – підсумував Володимир Васюта.
Скільки часу вона триватиме валютна паніка на ринку, ніхто достеменно не знає. Єдине, що лишається нам, українцям, бігати по банківських відділеннях у пошуках долара і чекати на краще. Дочекаємося?

http://vgolos.com.ua/
Переглядів: 1136 | Додав: lviv | Теги: Де у львові можна купити долари | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]